Dankzij de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) hebben partners na de geboorte van hun kind recht op extra verlof. Het geboorteverlof voor partners bestond altijd uit twee dagen betaald verlof. Per 1 januari 2019 is dat al uitgebreid naar eenmaal de wekelijkse arbeidsduur geboorteverlof, ook wel bekend als partnerverlof. Vanaf 1 juli 2020 is het voor partners zelfs mogelijk om aanvullend geboorteverlof op te nemen. Met behulp van deze WIEG regeling, kan de partner van het kind meer betrokken zijn bij de verzorging na de geboorte.

AFAS inrichten

Aangezien partners vanaf 1 juli 2020 de mogelijkheid hebben om het aanvullend geboorteverlof op te nemen, heeft dit invloed op de AFAS inrichting. Voor het inrichten van het wettelijke geboorteverlof kan de standaard verloffunctie in Profit gebruikt worden. Het partnerverlof kan als verlofcorrectie toegevoegd worden aan een verlofrecht. Door een type verlof en een verlofsoort geboorteverlof of partnerverlof aan te maken, kan dit toegevoegd worden op de medewerkers bij wie dit van toepassing is. Voeg op het verlofsoort een verlofcorrectie toe met het aantal uur waarop zij recht hebben volgens de WIEG. Dit is altijd eenmalig de wekelijkse arbeidsduur. Wanneer iemand bijvoorbeeld 36 uur per week werkt, dan voegt u een verlofcorrectie van 36 uur toe. Als dit 32 uur is, dan is de correctie 32. Zodra dit ingesteld is, kan de medewerker het verlof zelf boeken via InSite of natuurlijk via de AFAS Pocket App.

In de minimumloonupdate van de CAO in AFAS, wordt tevens een looninrichting meegeleverd door AFAS. Dit betekent dat na de update in juni 2020 naar Profit 15, de looninrichting verwerkt kan worden in de salarisverwerking en in de loonaangifte. Op deze manier kan de nieuwe regeling van de WIEG ook in AFAS verwerkt worden. Hulp nodig bij de inrichting van het verlof in uw eigen omgeving? De collega’s van Peopletrack staan klaar om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden bij de inrichting.

LET OP: De dag waarop de bevalling plaatsvindt valt niet onder het wettelijke geboorteverlof. Dient de medewerker vrij te nemen wanneer de partner bevalt? Dan wordt de geboortedag geboekt onder calamiteitenverlof of kortverzuimverlof, een vorm van betaald verlof. Het geboorte- of partnerverlof kan opgenomen worden vanaf de dag na de bevalling. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat dit pas ingezet wordt wanneer de kraamhulp weg is. Ook hoeft het wettelijke geboorteverlof niet aaneengesloten te worden opgenomen, dit kan bijvoorbeeld ook verspreid worden over verschillende dagen of dagdelen.

Hulp nodig bij de AFAS inrichting?

Onze AFAS experts van het Expertise Center staan klaar en helpen u graag met allerlei beheer- en inrichtingsvraagstukken in AFAS Profit, InSite en Outsite. Uw vraagstukken zijn eenvoudig online in te sturen, zodat onze experts op afstand kunnen helpen bij bijvoorbeeld de inrichting van het wettelijke of het aanvullend geboorteverlof. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden!

Call Now Button