Het is in de gezondheidszorg van groot belang dat de medewerkers bevoegd zijn om hun werk uit te voeren. Daarom is het in deze branche verplicht om te controleren of de medewerkers een BIG-registratie hebben. Voor ziekenhuizen, zorginstellingen en andere zorgaanbieders, kan het een grote klus zijn om alle medewerkers regelmatig te controleren op hun registratie. Toch is het belangrijk om de BIG-registraties van huidige medewerkers te bewaken. Alleen op deze manier kan de beste zorg gegarandeerd worden én het voorkomt onnodige risico’s wanneer er iets misgaat bij een medewerker waarvan de registratie inmiddels verlopen is.

Een dagelijkse controle van de BIG-registratie is voor veel instellingen het ideaalbeeld, waar zij niet aan (kunnen) voldoen. Peopletrack heeft hier de oplossing voor gevonden; een softwarerobot die de registraties in het BIG-register controleert. Dankzij robotisering is het mogelijk om de BIG-registratie van álle medewerkers dagelijks te controleren. Hiervoor hoeven medewerkers binnen de organisaties geen uren vrij te maken, de controle kan namelijk volledig gedaan worden door de softwarerobot. Zo is uw organisatie ervan verzekerd dat de medewerkers in het bezit zijn van een geldige BIG-registratie. Wanneer er een medewerker werkzaam is zonder deze registratie, terwijl dit voor de functie wel verplicht is, dan zijn zowel werkgever als werknemer in overtreding van de wet.

Hoe gaat de controle van BIG-registraties in zijn werk?

Peopletrack richt uw (AFAS) omgeving in zodat er periodiek een takenlijst met namen van medewerkers klaarstaat voor de softwarerobot. Na deze koppeling controleert de softwarerobot automatisch of deze medewerkers in het register aanwezig zijn en dus een geldige BIG-registratie hebben. Zodra de BIG-registratie is gevonden, controleert de robot deze direct op de geldigheid én op eventuele maatregelen.

Is er sprake van een doorhaling of juridische maatregel op de BIG-registratie? Dan geeft de softwarerobot hier automatisch een melding van. In de AFAS workflow kan deze melding omgezet worden in een taak voor de gewenste teamleider of bijvoorbeeld naar de HR-afdeling. Op deze manier kan de desbetreffende persoon stappen ondernemen wanneer dit nodig is, zodat er geen onbevoegde medewerkers aan het werk zijn binnen de organisatie.

“De softwarerobot van Peopletrack slaat géén persoonsgegevens op en is dus geheel AVG-proof!”

Het BIG-register

In het BIG-register is terug te vinden of een zorgverlener bevoegd is om zijn/haar werk uit te voeren. Met een BIG-registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) mag een zorgverlener de wettelijk beschermde beroepstitel voeren. Een BIG-registratie is vijf jaar geldig, daarna is herregistratie verplicht. In het register zijn verschillende beroepsgroepen in de gezondheidszorg opgenomen, namelijk:

 • Artsen
 • Apothekers
 • Fysiotherapeuten
 • GZ-psychologen
 • Psychotherapeuten
 • Tandartsen
 • Verloskundigen
 • Physician assistants
 • Psychotherapeuten
 • Verpleegkundigen
 • Klinisch technoloog
 • Mondhygiënisten (tijdelijke registratie)
 • Bachelor medisch hulpverlener (tijdelijke registratie)

BIG-registratie in tijden van COVID-19

Sinds de uitbraak van COVID-19 is uitgeroepen tot een pandemie, heeft de Minister maatregelen getroffen met betrekking tot de BIG-registratie. Aangezien alle zorgmedewerkers nu hard nodig zijn, is de verplichting tot herregistratie uitgesteld tot nadere orde. Hierdoor kunnen deze zorgverleners de hulp verlenen die nodig is, zonder hun bevoegdheid te verliezen wanneer de BIG-registratie (dreigt) te verlopen. Meer informatie over uitstel herregistratie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Call Now Button